"Jeg elsker at bo her"

Foto & tekst Jørgen Diswal

"Det var bare spændende at komme her for ti år siden", fortæller Karen.

Der var nybyggerstemning. Jeg havde set det i beboerbladet, at AAB var ved at bygge nyt hernede, og jeg kunne bare se, at der ville være vand hele vejen rundt, og det er lige mig, så jeg sagde: det skal jeg.

Jeg skrev mig op og havde faktisk nummer 64 på ventelisten, men fik alligevel besked om, at jeg havde fået lejligheden.

Jeg havde været forbi og se lejlighederne til åbent hus, og det var en stor byggeplads og alt var bart. Alt. GPS’en kendte overhovedet ikke Helga Pedersens Gade. Jeg vidste, hvor det var via AAB, men andre havde svært ved at finde hertil.

AABs bygning var nummer to i byggeriet på Aarhus Ø. Vores nabobygning var den første hernede af alt byggeri på øen.

Der var nogle få, der havde været her tidligere i den periode, hvor der var containerhavn, og dermed nogle få havnerelaterede bygninger. Der er et par ganske få endnu og Havnens Perle, men det er jo langt inde mod selve Aarhus By. Så herude var der absolut ingenting. Det var fladt, det var åbent.

Isbjerget var ikke det første hernede, som mange tænker. Det var ved at blive bygget, men det var ikke det første.

Dengang var det ligesom nogle bygninger langt ude på spidsen. Det eneste jeg kunne sige til folk, når de skulle besøge mig, var at de skulle køre helt derud hvor de var længst væk. Du kan ikke komme længere væk.

Det som var meget spændende ved at flytte hertil var, at det var en afdeling af AAB, og jeg meldte mig til at gå i bestyrelsen, fordi jeg så kunne være med til at skabe og starte et nyt sted. Vi skulle skabe vores egen kultur. Jeg flyttede ikke ind et sted, hvor der havde været en bestyrelse i mange år, og hvor der var nogle skrevne og uskrevne regler, folk der kendte hinanden og interne aftaler. Det synes jeg var spændende, og tænkte, at vi kunne lave det helt fra bunden. Det er ikke så tit at den chance er der.

Om at bo her
Jeg elsker at bo her, jeg er så glad. Det er mest fordi jeg har det godt med vand og hav og havluft. Når jeg kommer fra arbejde og kører hertil og kommer over broen, så kan jeg mærke havluften og så slapper jeg af. Når jeg er i min lejlighed har jeg en mægtig udsigt over Aarhusbugten. Det er de væsentlige ting.

Jeg synes ikke, der er langt ind til byen. Jeg siger tit, at jeg ikke bor på landet, men jeg bor på vandet, og det er fordi, når jeg er herude og er i min lejlighed, så føler jeg ikke, at jeg bor i byen. Bestemt ikke.

Med bil er det ikke langt væk, men det kan jo være det er, den dag jeg ikke har bil længere, og kommer på cykel, at jeg synes der er langt.

Der er busforbindelse. For ældre mennesker der ikke cykler mere, er det ikke rart at have to busser i timen, eller dem, der skal i skole eller på arbejde uden bil. I weekend og aften er det kun en bus i timen.

Jeg glæder mig til den dag, der kommer flere busser og de kører på el. Jeg er med på, at vi skal gøre så meget som muligt for at have så få biler som muligt.

 

Bump på vejen
Der har i årenes løb været masser af tummel, masser af byggeri og især masser af pilotering. Den lyd kender jeg efterhånden alt for godt. Masser af byggekraner og lastbiler, omkørsler.

Hele tiden har der været noget midlertidigt.

Dem der oprindeligt lavede planen og havde tankerne og ideerne til Aarhus Ø, sagde, at det skulle være en bilfri ø. Ambitionen var faktisk at der ikke skulle være biler, men tiden er måske løbet lidt fra den ambition.

Arbejdspladserne ligger jo med stor radius fra Aarhus Ø og det gør det oplagt at have bil eller en veludbygget offentlig transport. Der er lidt modstrid mellem visionen at være bilfri og det at have bil.

Så er det jo sjovt at se, hvordan en hel bydel bliver bygget op gennem årene. Der er dog bestemt ikke alt byggeri, jeg bryder mig om. Noget er mega flot, fx de lyse bygninger med trapper, altaner og terrasser. De er ikke så massive.

Stedet og fremtiden
Så nej, jeg bor ikke i byen, og jeg troede faktisk at Aarhus Ø stod for Aarhus Øst, men fandt så ud af, at Ø faktisk stod for ø, i soleret fra fastland.

Det er mærkeligt at vi har postnummer C. Det er ikke særlig logisk. Vi burde hedde Aarhus Ø, lige som der er Aarhus N og Aarhus V osv.

Men jeg kalder Aarhus Ø for Aarhus Manhattan, lidt med et smil på. Jeg kan godt lide det, men det er høje bygninger, det er tæt. Vi har nogle diskussioner omkring de grønne områder, som vi ikke rigtigt kan finde. På den måde er det specielt.

Men når det nu skulle være, så kunne jeg godt tænke mig at ideen med kanalerne var blevet mere gennemført, så der var kanaler på hele øen. Lige nu har vi kanaler omkring vores hus, og glæder mig til, de bliver fritlagte, men jeg synes det kunne være sjovt hvis det også var sådan på hele resten af stykket, så vi fremover kunne kalde det Aarhus Venedig.